Praktisk information
Debatmødet er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her
I juli meddelte Mario Draghi, at han ville træde af som Italiens premierminister efter, at tre af regeringens i alt syv partier undlod at stemme i en mistillidsafstemning mod ham. Draghi havde bred opbakning i befolkningen og som tidligere formand for Den Europæiske Centralbank og garvet EU-politiker har han betydet meget for Italiens position i EU de seneste år.
Det ser lige nu ud til, at en højrefløjskoalition bestående af Silvio Berlusconi (Forza Italia), Matteo Salvini (Lega) og Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia) står til at vinde valget den 25. september med 40 procent af de italienske stemmer. Ydrefløjspartiet Fratelli dÍtalia står til at få 24 procent af de italienske stemmer, hvor de i 2018 kun fik 4 procent.
Fratelli dÍtalia (Italiens Brødre) slår på at være indvandrerkritiske, konservative og forsvarere af katolske familieværdier. Partiets leder Giorgia Meloni har også modsat sig homoseksuelle ægteskaber, abortrettigheder og vil lukke Italiens havne for migranter, der ankommer fra Libyen. Partiet er derudover udspringer af det fascistiske parti Movimento Sociale Italiano, der blev stiftet i efterkrigstiden.
Højrefløjens kritikere fremhæver også en bekymring for, at de tre partiledere har udvist begejstring for både Putin og Orbáns ledelsesstil samt for om en sådan højrefløjskoalition vil rulle de reformer tilbage, som Draghi brugte til at løfte Italien ud af det økonomiske lavvande.
Hvad er grunden til højrefløjens popularitet? Hvad vil det betyde for Italien at få højrefløjen tilbage ved magten? Hvilken betydning vil det få for indenrigspolitikken i Italien og demokratiet, hvis højrefløjen vinder efterårets valg? Hvilken betydning vil det få for områder som abort, migration og LGBTQ+- rettigheder? Og hvad kommer valget til at betyde for EU og Italiens rolle i EU-samarbejdet?
Debat med Alberte Bové Rud og Rasmus Nørlem Sørensen.
Alberte Bové Rud
Alberte Bové Rud er ph.d.-stipendiat og forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), hvor hun forsker i demokratiforståelser og -udfordringer med særligt fokus på Italien og den italienske højrefløj.
Rasmus Nørlem Sørensen
Rasmus Nørlem Sørensen er chefanalytiker i DEO, hvor han beskæftiger sig med alle aspekter af EU-politik.